Vabilo k sodelovanju na Prazniku glasbe 2020!

Budno in pozorno spremljamo odločitve, ki zadevajo ukrepe s področja javnega zbiranja in nestrpno čakamo na zeleno luč za najavo letošnje edicije Praznika glasbe. K sodelovanju vabimo glasbenike, pa tudi druge posameznike, organizacije in mesta, ki bi želeli praznovati z nami in dogodke soorganizirati v svojih okoljih.

Že od leta 1982 po celem svetu poteka iniciativa Fête de la musique, ki 21. junija obeležuje svetovni dan glasbe. To je najdaljši dan in najkrajša noč v letu, ki v ospredje postavlja živo glasbo na javnih, za glasbo manj običajnih prizoriščih. Muzicira se v parkih, na ulicah, balkonih, mostovih in vrtov. Na Praznik glasbe se v velikanski oder spremeni celo mesto. Praznik glasbe združuje več kot 120 držav in 700 mest s celega sveta. 

Praznik glasbe že vrsto let obeležujemo tudi v Sloveniji, iniciativa pa združuje več slovenskih mest: Ljubljano, Maribor, Novo Gorico, Mursko Soboto in slovensko obalo. Omenjenim mestom se letos pridružujejo tudi Celje, Ptuj, Železniki in Kranj, k sodelovanju pa so vabljena tudi druga slovenska mesta. Na Prazniku glasbe se predstavljajo tako profesionalni kot ljubiteljski glasbeniki vseh žanrov in vseh generacij. V letu 2020 želimo nadaljevati s tradicijo in jo tudi nadgraditi s še večjim obsegom vključenih mest in glasbenikov. 

Zaradi ukrepov, povezanih s COVID-19, smo letošnje praznovanje primorani organizirati drugače. Ker še vedno nimamo zagotovil, da bo 21. junija omogočeno zbiranje ljudi na javnih mestih, bomo dokončno odločitev o dogodku sprejeli naknadno. Vendarle pa želimo javnost povabiti k sodelovanju in tokrat širimo nabor vabljenih tudi na druga mesta ter organizatorje, ki bi želeli Praznik glasbe izvesti v svojih okoljih. Zaradi trenutnih nedorečenosti želimo k vsakemu zainteresiranemu glasbeniku in organizatorju pristopiti individualno. 

Svoj interes lahko izkažete preko elektronske pošte. Pišite nam na naslov info@praznikglasbe.si ter izrazite svojo idejo o sodelovanju. Z vsakim interesentom posebej bomo stopili v kontakt in prisluhnili vaši želji. 

Praznik glasbe poteka v skladu s smernicami iniciative Fête de la musique, ki v ospredje postavlja žive glasbene dogodke na način, ki sledi značilnostim uličnega glasbenega dogodka. Vsi koncertni nastopi se dogajajo na javnih površinah in so za javnost brezplačni. Glasbeniki za svoj nastop praviloma ne prejmejo honorarja, pač pa jih s prostovoljnimi prispevki nagradijo poslušalci.  Ker honorarji niso predvideni, ni predvidena tudi selekcija nastopajočih. Nastop skušamo omogočiti vsakomur, ki želi muzicirati. Organizatorji poskrbimo tudi za vsa potrebna dovoljenja, povezana z javnimi zbiranji, uporabo zvočnih naprav ter uporabo zaščitenih avtorskih del. 

Leto 2020 so in bodo zaznamovale težke okoliščine za glasbeni sektor in vso prireditveno industrijo. Letošnji Praznik glasbe je priložnost, da pokažemo kako bogata in raznovrstna je slovenska glasbena ustvarjalnost in kako pomemba je za vsakdanje življenje vseh ljudi. Praznujte z nami!