Praznik glasbe

Tudi glasba ima svoj dan. Praznik z veliko začetnico. S Praznikom glasbe se glasbeniki in mesto Ljubljana tudi letos pridružujejo priznani mednarodni iniciativi Fête de la Musique, ki poteka v več kot 100 državah in 340 mestih po celem svetu. Slovenski Praznik glasbe je kulturni dogodek usmerjen v promocijo slovenske glasbe in njenih ustvarjalcev, promocijo žive glasbe ter vzpostavljanju odnosa tišina – glasba. Je enodnevni festival, na katerem se na zunanjih prizoriščih v mestu predstavijo tako amaterski kot poklicni glasbeniki različnih žanrov.

Praznovanju se lahko pridružijo glasbeniki vseh žanrov in zaigrajo na prostem, v središču prestolnice na različnih lokacijah.

Prijave zbiramo do nedelje, 24. maja na naslovu info@praznikglasbe.si.

Festival ‘Fête de la Musique’ se vsako leto odvija na dan poletnega solsticija, 21. junija, in že od prve edicije leta 1982 izpostavlja pomen raznolikost glasbene kulture za ohranitev in razvoj lokalnega, regionalnega in svetovnega kulturnega bogastva in tradicij.

Zaradi žanrske raznovrstnosti in odprtega značaja PRAZNIK GLASBE predstavlja odlično popestritev bogatega kulturnega in družabnega dogajanja v starem mestnem jedru tako za domačo publiko kot tudi za turiste, ki jim nudimo edinstven vpogled v slovensko glasbeno kulturo. Na različnih žanrsko opredeljenih, manjših prizoriščih po starem mestnem jedru in na glavnem odru na Kongresnem trgu se bodo skozi dan in zvečer predstavili glasbeniki, ki na ta način lahko izražajo svojo pripadnost in podporo slovenski glasbi. Za mlade glasbenike pa je PRAZNIK GLASBE predvsem možnost, da bogatijo izkušnje na področju glasbenega izražanja in ustvarjanja.

Ker PRAZNIK GLASBE izpostavlja pomen živih glasbenih nastopov stremimo k temu, da se na ta dan na čim večjem prostoru, čimveč prizoriščih ne predvaja glasba iz zvočnikov. Tudi izvajalci na ta dan praviloma nastopijo raje brez kot z ozvočenjem in izkoriščajo akustiko prostorov.

Dolgoročni cilj pobudnikov projekta PRAZNIK GLASBE je zagotoviti vsakoletni, enodnevni festival po temeljnih smernicah mednarodnega pokrovitelja ‘Fête de la Musique’ francoske organizacije ADCEP:

  • festival poteka vsako leto na isti dan, 21.6.
  • festival je namenjen živi glasbi, glasbenikom, raznolikim glasbenim žanrom, amaterjem in profesionalcem
  • vsi koncerti/nastopi so brezplačni za poslušalce. (So-)organizatorji se zavežejo k promociji žive glasbe in neprofitnemu delovanju
  • festival je predvsem dogodek, ki se odvija na prostem, na ulici, v parkih, igriščih, itd. V kolikor se koncerti odvijajo v dvorani ali v drugem prostoru mora biti zagotovljen brezplačen dostop;
  • festival je priložnost, da se glasba pojavi na neobičajnih prizoriščih, kot so muzeji, bolnišnice in drugi javni prostori.

Časi so taki, da ljudje svoja stališča vedno bolj pogosto množično izražajo kar na ulicah, na konstruktiven način se temu lahko pridružimo tudi glasbeniki.

Vabljeni glasbeniki vseh žanrov, amaterji in profesionalci, da si 21.6 najdete svoj prostor na javnih površinah in zaigrate mimoidočim, uglasbite prostor, poiščete tišino in jo spojite z glasbo ter se imate preprosto fajn. V upanju, da bo na ta dan čimveč zvočnikov obmolknilo ter se poklonilo živi glasbi.